Vann og avløp
Avløpsrør tetter seg og vi ber alle om å tenke på hva dere sender ned i avløpene. Fett som stivner skal ikke skylles ned i avløpet, men helles i en melkekartong eller lignende som kastes i restavfallet. Det anbefales å bruke lit avløpsrens i alle avløp som et forebygende tiltak. Ikke bruk WC til matrester.
Sluk på bad og vaskerom må sjekkes og renses for håravfall og lo minst to ganger pr. år. Husk vannlåsen under vasken på kjøkken og bad må rengjøres. Det anbefales å sjekke med jevne mellomrom at det ikke drypper fra koblinger og rør fra vasken, oppvaskmaskin, vaskemaskin eller fra varmtvannsberederen.
Varmtvannsberedere har en anbefalt brukstid på 20år. Har du fremdeles bereder fra byggeåret bør denne skiftes omgående.
Stoppekran. Alle bebore bør gjøre seg kjent med hvor stoppekranen i leiligheten befinner seg og at den er lett tilgjengelig. Test at den faktisk stenger vannet helt og at den ikke har satt seg fast. I tillegg finnes det en hovedkran som kan benyttes om stoppekranen svikter. Hovedkranen er plassert i tilknyning til bodene i kjelleren. Vi ber dere huske å stenge for vannet i seksjonen hvis dere skal være borte i en lengre periode. Beboer forplikter seg til å holde leiligheten tilstrekkelig oppvarmet – også ved fraværslik at vannet ikke fryser.
Automatisk lekkasjestopper er et effektivt våpen mot vannskader. Den har en sensor som stenger vanntilførselen øyeblikkelig hvis den registrerer vann på gulvet. Alle bygninger som er oppført etter kravene som kom 2010 skal ha en automatisk lekkasjestopper. Dette gjelder når det er montert vaske- og oppvaskmaskiner, bereder, isbitkjøleskap eller liknende i rom uten sluk, slik som på kjøkkenet. Kravet om lekkasjestopper har ikke tilbakevirkende kraft, men er et sikkerhetstiltak som anbefales av styret på det sterkeste.