Her har vi samlet noen praktiske opplysninger og tips, som er nyttige for både nyinnflyttede og de som har bodd her en stund. Husordensregler finner du her og her er sameiets vedtekter.
Sameiet St. Georgs vei 43-65 har:
- Låsbare boder til sykler
- Låsbar felles bod til bildekk (dekkhotell)
- Søppelboder – husholdningsavfall tømmes en gang pr. uke
- Lekeplass med husker, sklie og tildekket sandkasse
- Sportsplass ved Hoffsveien, som benyttes av flere i nabolaget
- Snøbrøyting og strøing
- Trappevask hver uke
- Verkstedbod med diverse utstyr som kan lånes
- Gartnertjenester – for vedlikehold av grøntanlegg og beskjæring av busker og trær
Alarm/innbrudd/sikkerhet
Det er ingen felles avtale med alarmselskap. Seksjonseier bestemmer selv om det er ønskelig med innbrudds- og eller brannvarslingsalarm.
Avfallssortering
Vi følger kommunens regler for avfallssortering. Større gjenstander eller større emballasje skal ikke legges i avfallslkonteinere i utebodene, men må leveres på mottaksstasjoner. Nærmeste leveringssted er gjenvinningsstasjonen på Smestad. Poser til sortering av mat- og plastavfall hentes i dagligvareforretninger, for eksempel nærbutikkene Rema, Coop og Kiwi.
Brannvarslere og røykvarslere
Hver seksjonseier skal påse at det er minst ett brannslukningsapparat og et tilstrekkelig antall røykvarslere i leiligheten. Batterier byttes hvert år, fortrinnsvis i desember. Noen batterier har lengre levetid. Alle seksjonseiere fikk utlevert et skumapparat i 2017, og det er eiers ansvar å følge opp og kontrollere apparatene. Sjekk at pilen står på grønt felt. Apparatene kontrolleres hvert 5. år.
Kommunikasjon med styret
Kommuniser gjerne med styret via e-post styreleder@stgeorg.no eller bruk kontaktskjemaet på hjemmesiden. Styret kan også kontaktes via brev, og da bruker du postkassen som henger i bod nr. 2, rett overfor inngang nr. 55.
Dekkhotell
Det er ledige plasser til dekk i felles, avlåst rom i den store garasjen. Nøkkel utleveres mot et lite gebyr. Skriv navn og hvilken oppgang du bor i på listen, og merk plassen med grønn lapp. Ta kontakt med xx for å få informasjon om gebyr og grønn lapp.
Dugnad og konteinere
Det er dugnad hver vår og noen ganger også om høsten. Dato og informasjon henges opp i oppslagstavlene i god tid før dugnad. Samlingsstedet er ved bod nr. 2, ved inngang nr. 55. Oppgaver fordeles og det blir tid til sosial omgang. Dersom du ikke kan delta på dugnaden, kan du kanskje betale et lite bidrag til innkjøp av planter og annet. Styret bestiller konteinere til hageavfall og skrot, vanligvis to ganger i året. Juletrær hentes av Oslo kommune en ukes tid etter nyttår.
Forsikring og organisasjonsnummer
Sameiets boligmasse er forsikret i Gjensidige og har polisenummer 64829254. Seksjonseier må selv sørge for forsikring av eget innbo. Sameiet har organisasjonsnummer: 979 479 409.
Garasje
Garasjeportene vedlikeholdes av Assa Abloy AS. Hvis det oppdages tekniske feil, kontakt styret. Den enkelte bruker skal altså ikke selv ringe Assa Abloy for service eller hjelp. Unngå å finne tekniske løsninger selv.
Garasjeporten til «Den lille garasjen» (nr. 43-47):
Garasjeporten betjenes enten med fjernstyrt portåpner eller ved bruk av nøkkel i innvendig/utvendig nøkkelsylinder på veggen.
Ikke forser port i bevegelse, da kan personer og fotoceller skades. For å holde porten åpen for en kortere periode, for eksempel ved garasjevask eller lignende, bruk stoppknappen på tastaturet på veggen ved porten, eller bruk noe som sperrer for fotocellen.
NB: Ikke trekk i snorene som henger ned fra «portmaskinen» i garasjen. Disse snorene, med rød og grønn kule i enden, skal kun brukes i tilfelle strømstans.
Garasjeporten til «Den store garasjen» (nr. 53–65):
Garasjeporten betjenes enten med fjernstyrt portåpner, med kode på utvendig display eller med snor inne i garasjen. Kode til utvendig display fås ved å ta kontakt med styret. Respekter det røde lyset og unngå å forsere porten når den er på vei til å lukkes. Nøkkel til sidedøren utleveres av styret mot et lite gebyr. Ved strømstans kan mekanismen fristilles.
Portåpnere til garasjene
Portåpnere til garasjene kan bestilles hos Assa Abloy, og da kan selskapet kontaktes direkte. Oppgi fullt navn, adresse og til hvilken garasje («liten», under nr. 43-47 eller «stor» under nr. 53-65). Be om å få levert en ferdig programmert åpner. Kontaktinformasjon som kan benyttes til bestilling av garasjeåpner er:
- E-post: info.no.entrance@assaabloy.com
- Telefon: 22 65 54 50
Hvis du allerede har en portåpner, og ønsker en ekstra, kan du også kjøpe en klone/universalåpner på Elkjøp, Clas Ohlson eller lignede, og klone den du allerede har. Flere nyere bilmodeller har også integrerte sendere som kan klone signalet fra en fungerende portåpner.
Lading av elbil og bruk av stikkontakter i garasjene
Lading av elbil er kun tillatt på egne p-plasser hvor det er installert ladestasjon tilknyttet sameiets anlegg. Hvis du ønsker ladestasjon på din parkeringsplass, ta kontakt med styret.
Datek AS leverer og installerer nye ladestasjoner ved behov.
Hastigheten på lading av den enkelte bil er avhengig av hvor mange som lader samtidig. Anlegget er dimensjonert for å kunne tilkoble 100 ladestasjoner, hvorav 52 er tilkoblet per februar 2024.
Sameiet bruker Electric Freeway (EFW) som betalingsløsning. Du finner mye nyttig informasjon på hjemmesiden og YouTube-kontoen deres.
For å ta i bruk systemet må hver enkelt bruker opprette en profil hos EFW. Det kan gjøres enten via «EFW Charge»-appen (søk i App Store eller Google Play) eller på hjemmesiden til EFW. Brukernavnet ditt er den e-postadressen som kontoen ble registrert med, og du må selv lage et passord. Du må også legge inn et betalingskort. Betaling for strømforbruk og månedsavgift blir trukket etterskuddsvis hver måned. Her er en anbefalt video med mer informasjon.
Står du fast, kan du ta kontakt med styret.
Det er ingen lademulighet for gjester. De vanlige stikkontaktene er for motorvarmer, støvsuging og lignende. Det er forbudt å benytte disse til lading av elbil. Motorvarmer skal kobles til timer for inntil 2 timers bruk. Både skjøteledning og timer skal være godkjent for utendørs bruk, det vil si minimum IP44.
Parkering
Parkeringsplasser i garasjeanlegg
Hver seksjonseier har minimum én parkeringsplass. Vennligst respekter skillelinjene når du parkerer, så det også er plass til naboens bil! Hvis det er behov for ekstra parkeringsplass, kontakt styret.
Gjesteparkeringsplass på uteområdet
Plassen er ment for korte opphold og besøk (helst ikke utover 24 timer), samt firmabiler under arbeid. Seksjonseierne bør ikke oppta plass her, men benytte egne plasser i garasjeanlegget.
Gjesteparkering i den store garasjen
Plassene er ment for kortere opphold. Det skal legges parkeringstillatelse i frontruten. Disse henger innenfor porten.
Kjøring på indre område
Det indre området er hovedsakelig beregnet som gangareal. Av sikkerhetsmessige årsaker er det ikke tillatt å parkere her, da det kan blokkere for utrykningskjøretøy, posten eller renovasjonsbiler (og da blir ikke søppel tømt!).
Av- og pålessing, samt varelevering er tillatt, men parkering, mens f.eks. arbeider utføres, er ikke tillatt, med mindre håndverker er avhengig av reservedeler, tungt verktøy eller lignende. I så fall må sjåførens telefonnummer legges i vinduet på bilen, slik at det hurtig kan oppnås kontakt og få bilen flyttet. Dette må formidles til leverandører av varer og tjenester fra seksjonseier. Plassering av privat konteiner (ved oppussing) skal avtales med styret.
Håndverkere
Sameiet har ingen faste håndverkere, men visse firmaer har god kjennskap til sameiet. Se eget oppslag i inngangspartiet, eller kontakt styret.
Skilt til ringepanelet
Når eierskiftemelding er mottatt vil styret oppdatere ringepanelet til nye og riktige navn. Nytt skilt til postkassen kan bestilles hos Posten. Husk å ta nøyaktige mål før bestilling.
Maleregler og fargekoder
Før du går i gang: Vask, skrap og sørg for rent og tørt underlag. Ingenting biter på skitt.
Område/overflate | Type | Fargekode |
Fellesområder ute:
Boder og rekkverk |
Drygolin dekkbeis |
Jotun 000607, rød |
Terrasser:
Mur/betong/terrassekasser |
Premium mur, Jotun |
Jotun S 1500-N |
Vinduer / dører (dekkbeis):
Krever minst to strøk |
Drygolin vindu og dør Oljebasert |
Jotun 0687 Åkergul S 4050 – Y30 R |
Panelvegger i tre:
Helst to strøk |
Drygolin Pluss, oljedekkbeis |
S 1502- Y, Lys antikkgrå |
Fugemasse fliser | Modena 113, lys grå | |
Vannbrett under vinduer | Bengalack (NB: Bruk aceton til avfetting før påføring) | Sort, matt eller blank, finnes i 1/4l bokser |
Beslag ved gulv (rødt) og frontplater | PowerCoat (NB: Bruk aceton til avfetting før påføring) | RAL 3009
NCS: S 5040 / Y 80 R |
Nedløpsrenner / beslag over skillevegg | PowerCoat (NB: Bruk aceton til avfetting før påføring) | Hvit, matt |
Gelender over terrassekassen | Bengalack Uni Lakk | 0014, grå anbefales |
Undermembran Mapei Mapelastic, to-komponent, sementbasert.
Terrassedekkets forkant og front på skillevegger: * Membran, StoPur EB 400, RAL 7035.
Viktig om terrasser
- Terrassedekke uten fliser, med membran som avsluttende overflate, krever spesiell ekspertise ved eventuell senere legging av fliser
- Det skal ikke legges fliser på yttersiden av vannrennen
Terrassen og planter
Tenk litt på naboen under når du velger planter til terrassekassen, slik at minst mulig drysser ned. Husk at rennen må holdes fri for blader og rusk og at snøen på terrassen og veranda må fjernes.
Utearealer
Utearealene er felles eiendom – og ingen seksjonseier eier særskilte arealer. Foran inngangspartiene planter og steller mange selv. Dette er både pent og trivelig og noe kan vi være stolte av. Alle er velkomne til å bidra med luking, planting, vanning og stell. Noen er mer aktive enn andre, og noen bruker mange penger på planter. Det er lov å bidra økonomisk til de som kjøper planter til felles glede. Vi viser hensyn vedrørende aktiviteter på plener foran verandaer og terrasser. Ta gjerne kontakt med styret om du har forslag som gjelder uteområdene.
Vann og stoppekraner
Varmtvannsbereder i leiligheten er seksjonseiers ansvar. Kontroller jevnlig at stoppekranen fungerer. Skal du reise bort over en lengre periode, kan stoppekranen med fordel stenges. Se oppslag i oppgangen om hvor felles stoppekran for oppgang/blokken befinner seg.
Snømåking
Sameiet har for tiden avtale med Vaktmesterkompaniet som sørger for brøyting og strøing av fellesområder. Dette utføres etter behov. Avtalen omfatter at det skal brøytes og strøs fra innkjøringen fra St. Georgs vei, gjesteparkeringen og adkomstveier til garasjer og inngangspartier. I tillegg skal det strøs og måkes foran inngangsdører og veier til utebodene, mellom blokk 2 og 3 (nr. 51 og 53) og over plattingen mellom blokk 3 og 4 (mellom nr. 55 og 57).
Vi er på den faste ruten til Vaktmesterkompaniet, og de skal rykke ut uten oppfordring når det har kommet snø. Når det er snøkaos ber vi om noe tålmodighet. Hvis det har gått for lang tid fra snøfall til brøyting, eller du har innspill til arbeidet som gjøres, kan styret kontaktes.
Sluk på bad og vaskerom
Naturligvis samler det seg lo, hår og såperester i slukene. Slukene bør derfor inspiseres og renses minst en gang hvert år. Kontakt rørlegger dersom det er behov for assistanse.
Fett tetter rørene
Overflødig stekefett bør ikke skylles ned i avløp. Det stivner underveis og tetter røranlegget. Det anbefales å helle fettet i en emballasje (f.eks. en tom melkekartong) og kaste det i restavfall når det er stivnet.
Et godt kjerringråd er å helle mye grovt salt og en halvliter eddik i sluk og oppvaskkummer noen ganger i året. La det stå i ca. 10 minutter og skyll godt med varmt vann. Billig og skånsomt for rørene.
Varmekabler på bad og våtrom
Fuger og fliser er ikke vanntette. Derfor bør du påse at det er litt varme i gulvene på baderom. 20° C anbefales, og dette sørger for at gulvet holdes tørt. Varmekabler «lever» lengre hvis de holder konstant temperatur.
Våtromsnormen krever at arbeid utføres av autoriserte foretak. Det skal foreligge samsvarsattest etter utført arbeid med vannrør i kjøkken og/eller på bad. Det samme gjelder elektriske arbeider.
TV og internett
Sameiet har avtale med Telia på TV og Internett. Hver leilighet skal være utstyrt med en Telia Box. Dersom du er nyinnflyttet og Telia Box mangler, må du kontakte forrige eier. Avtalen vi har heter Kollektiv 50/TV & Strømming 50 poeng. Oppgraderinger, som høyere internetthastighet og andre TV-kanaler, må seksjonseier selv bekoste. Dersom du opplever problemer, vennligst kontakt Telia kundeservice direkte på telefon 924 05 050.
Noen tips som kan forsøkes før du ringer kundeservice:
- Gjør en omstart av boksen. En omstart løser normalt sett over 50 % av alle problemer. For å omstarte tar du ut strømkabelen i 30 sekunder og setter den inn igjen.
- Dersom du opplever at internett faller ut og du ikke har koblet nettverkskabel i boksen, vil dette ofte løses om du kobler en nettverkskabel fra modem og inn i Telia Boxen.
Vaktmestertjenester
Styret har nylig inngått avtale med selskapet Ren Service AS som vil levere vaktmestertjenester med oppstart 1. juni 2024.
Ventilasjon/vifter
Ventilasjonen er mekanisk og separat for hver leilighet. Hver leilighet har en monternt vifte på taket som styres fra bryterpanelet på ventilatoren over komfyren. Denne ventilatoren styrer også avtrekk fra baderom. Ventilatoren skal aldri slås helt av. Frisklufttilførsel skjer gjennom spalteventiler i overkant av vinduer og lufteventiler for å unngå fukt/råteskader.
Seksjoner i underetasjene sørger også for ventilasjon i kjellerboder. Det er viktig at det er luftgjennomstrømning, så pass på at ventilen er åpen.
Ventilatoren i den enkelte leilighet er seksjonseiers ansvar
Ved oppussing eller ombygging skal sameiets ventilasjonssystem hensyntas. Det betyr at det er avgjørende viktig å velge riktig type:
Ventilator/kjøkkenhette må ha sentralavtrekk med trafo uten motor. Motoren står på taket. Mer informasjon finnes for eksempel på systemair.no, flexit.no, franke.com, rorosmetall.no eller airflow.no. Leverandører av ventilatorer og kjøkkenhetter kan også gi gode råd, så lenge du oppgir at ventilasjonssystemet er av en type hvor vifte og motor står på tak.
Peis og ildsted – vifte på taket
De fleste seksjonseiere har montert egen avtrekksvifte på taket fra peis/ildsted. Seksjonseiere som ønsker å montere slik vifte må selv ta hånd om og bekoste dette. Autorisert elektriker må benyttes og styret varsles i forkant. Husk å åpne vindu/dør ved opptenning.