Lokal historie

St. Georgs vei

St. Georgsvei fikk sitt navn i 1951 etter legenden som var en romersk ridder, feltherre og kristen og levde på 200-tallet. Georg var modig og sterk i troen, og er kjent for å kjempe for det gode og mot det onde. St. Georg er speidernes skytshelgen. 23. april hvert år feires han av speidere over hele verden. Kilde:Wikipedia

 

Villa Haugen

Den brune og røde sveitservillaen med adresse St. Georgs vei 41A-41C som sameiet har som nærmeste nabo  ble bygget for Grossereren Louis With i 1897. Huset har skiftet adresse flere ganger tidligere. På 1950- og 60-tallet var adressen Jarlsborgveien 1 og før krigen var adressen Hoffsalléen.

Den ene Sønnen til Louis With var den kjente oppfinneren og krigshelt Bror With. Han bodde i Villa haugen fra han ble født i 1900 til han døde i 1985. Bror With tok utdanning som Maskin- Ingeniør fra NTH i 1925. Hans kanskje mest kjente oppfinnelse er Rottefella-skibindingen som han utviklet i 1927, og som etter seieren i olympiaden i St. Moritz i 1928 raskt ble en standard for langrenn.

Under felttoget i Norge i 1940 deltok Bror With i kampene i Nordmarka. With var løytnant og troppssjef i Vestoppland infanteriregiment. Under krigen startet bror With et Illegalt kontor for produksjon av falske legitimasjonspapirer på Villa Haugen for personer som var på flukt fra Tyskerne. Bror With ble også våpenansvarlig i Milorg under dekknavnet Granat-Larsen. Han stod blant annet for produksjon Stenguns, og klarte med stor oppfinnsomhet å kamuflere denne produksjonen for okkupasjonsmakten. Bror With er også kjent for andre oppfinnelser slik som Dromedillen som en en planende jolle.

Kilde:Ullern, Røa og Bygdøy Historielag, Fra Rottefella til Drommedillen,Bror With-et sant eventyr, Wikipedia

 

Thorbjørn Egner

Det Blå Huset i St. Georgs vei 22 ble bygget for forfatter, billedkunstner, visedikter og komponist Thorbjørn Egner i 1953. Jens Selmer var arkitekt. Allerede i 1952 hadde han flyttet inn i den nye kunstnerkolonien på Ekely.

Egner (1912 – 1990) er blant annet kjent for Folk og røvere i Kardemomme by, Karius og Baktus og Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen. Han skrev også skuespillet Da Per var ku. Kilde:Wikipedia

 

Ekely atelier

Ekely atelier kjent som arbeidssted for maleren Edvard Munch. Maleren bodde i sitt hus på Ekely i over 27 år. Villaen han bodde i er dessverre revet. Flere av hans malerier er inspirert fra område rundt vårt sameie. Om du ønsker å vite mer kan du se kortfilmen Edvard Much Ekely. NRK artikelen Spelet om Munch forteller om hva som skjedde under krigsårene på Ekely.  Du kan også lese mer om atelieret ved å gå inn på Munch Ekely hjemmeside. I dag benyttes atelieret av Kunstnerforeningen til ulike utstillinger av lokale kunstnere i område. Dette kan du lese mer om på Kunstnerforeningens hjemmeside.

 

Kikkutkollen

Kikkutkollen ligger på kanten av Ekely og er et friområde. På kollen sto det tidligere en villa, som nå er revet. Flere av Edvard Munchs malerier har inspirasjon fra denne kollen.

Etter omfattende lokalt engasjement og politisk behandling i Oslo kommune er det besluttet at det ikke skal bygges bolig på Kikkutkollen. Kikkutkollen forblir friområde.

 

Hoffselven

Hoffselven med Dronningsfossen ligger en kort spasertur unna vårt sameie. Du kan lese mer om Hoffselven på hjemmesiden til Oslo Elveforum, og i artikkelen Den hemmelige perlen

 

Abbediengen

Abbediengen Boligområde, hovedsakelig villabebyggelse, oppkalt etter gården Abbediengen, som opprinnelig var et klostergods under Hovedøya kloster. Senere lå den under Bygdøy kongsgård. Gårdsdriften opphørte i 1918.

Foreningen Norden kjøpte Abbediengen Hovedgård i 1978 og den er nå sete for foreningens norske avdeling. Adressen er Harbitzalleen 24

 

Om du er interessert i mer historie fra vårt område kan du lese mer om dette på hjemmesiden til Ullern historielag.